Faktaboks

Melvil Dewey
Uttale
djˈu:i
Født
10. desember 1851, Adams Center, New York, USA
Død
26. desember 1931, Lake Placid, Florida, USA
Melvil Dewey
Av /Kilde: New York Public Library.

Melvil Dewey var en amerikansk bibliotekar og en foregangsperson innen bibliotek og folkeopplysning. Han er kjent som skaperen av klassifikasjonssystemet Dewey Decimal Classification (DDC), som er blitt det mest utbredte systemet for biblioteker. Mest kjent er han for sin innsats for bibliotekene og spesielt dets rolle i folkeopplysning og utdanning. Her fikk han gode muligheter til å virkeliggjøre sine idéer innen organisasjon, effektivisering og standardisering.

Han tok initiativet til opprettelse av American Library Association i 1876, og til tidsskriftet Library Journal samme år. I 1887 grunnla han ved Columbia University landets første bibliotekskole, School of Library Economy. Dewey var leder av New York State Library i årene 1889–1906 og 1904–1906, og også leder av alle staten New Yorks bibliotek.

Biografi

Allerede som student fikk han arbeid i biblioteket ved Amherst College hvor han fortsatte som leder etter endt studium. Det var her han begynte arbeidet med sitt eget desimalklassifikasjonssystem, med 10-tallsystemet som notasjonsbasis. Dette systemet er i dag kjent som the Dewey Decimal Classification (DDC) og benyttes i en eller annen form i 135 land. Første utgave kom i 1876. Han startet et eget forlag, Forrest Press, til å forestå oppdatering og utgivelse av systemet. Senere gikk Forrest Press inn i OCLC (Online Computer Library Center), en av verdens største organisasjoner for sentraliserte bibliotekstjenester. Selve vedlikeholdet av systemet ivaretas i henhold til en avtale med Library of Congress i Washington D.C.

Melvil Dewey etablerte et sentralisert tilbud for amerikanske bibliotek (Library Bureau) – blant annet ferdig trykte katalogkort. Etter modell av dette tiltaket ble Folkebibliotekenes ekspedisjonssentral (senere Biblioteksentralen) etablert i Norge.

I 1876 ble Dewey også sekretær i American Library Association og startet Library Journal. Senere ble han også president for foreningen.

I 1883 ble han sjef for biblioteket ved Columbia College. I løpet av fem år fikk han katalogisert, klassifisert, samlet og tilgjengeliggjort en boksamling som var spredt over 9 avdelinger. Samlingen besto av 100 000 bind og utlånet steg med 500 prosent.

Fire år senere fikk han startet verdens første bibliotekskole. Da han ikke fikk lov til å ta opp kvinnelige studenter, flyttet han virksomheten til Albany, delstatshovedstaden i New York og ble også sjef for statsbiblioteket der. I 1905 hadde samlingen vokst til 500 000 bind. Han arbeidet hardt for at bibliotekene skulle bli et slags lærested, slik at man der kunne studere på egen hånd – men med veiledning fra ansatte lærere.

I 1894 etablerte han Lake Placid Club – et rekreasjonssted for bibliotekarer, lærere og sosialarbeidere. I praksis fikk verken jøder eller ikke-hvite adgang. Kritikk mot denne praksisen førte til at Dewey ble presset til å gå av som sjef for statsbiblioteket.

Han slo seg ned i Lake Placid og konsentrerte seg om klassifikasjonssystemet og videreutvikling av stedet. Han fikk også etablert et lignende rekreasjonssted i Florida: Lake Placid Club South. Etter noen år måtte han imidlertid selge det.

I nord gikk virksomheten videre, og på et tidspunkt var det over 1000 ansatte. Godfrey Dewey, Melvils sønn klarte med støtte fra daværende guvernør i New York, Franklin D. Roosevelt, å få de olympiske vinterlekene i 1932 lagt til stedet. I 1980 ble igjen stedet valgt som olympisk vinterarena. Kort tid etter ble Lake Placid Club slått konkurs.

Melvil Deweys navn er uløselig knyttet til utvikling av bibliotekene og nesten alt som kan knyttes til disse. Mye tyder imidlertid på at han ikke var noen enkel person å ha med å gjøre. Han ble beskyldt for trakassering av kvinner i den amerikanske bibliotekforening, for økonomiske misligheter og for å styre virksomhetene temmelig eneveldig. Melvil Dewey døde i Florida i 1931, 80 år gammel.

Dewey Decimal Classification i Norge

I Norge har DDC lenge hatt en sterk posisjon – først i folkebibliotekene, men etter hvert også i fagbibliotek. Allerede rundt 1900 ble systemet innført av Håkon Nyhus, da nylig hjemvendt fra bibliotekararbeid i Chicago, ved Deichmanske bibliotek i Oslo, som det første på det europeiske fastland. Fra 1910 av holdt Kirkedepartementet kurs i bruk av systemet, og etter hvert kom det mange norske utgaver. Lenge var den norske utgaven (DDK) en forkortet og noe tilpasset versjon av DDC. Senere er DDC blitt tilgjengelig på norsk i sin helhet, og publisert som Norsk WebDewey av Nasjonalbiblioteket.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • American National Bibliography Online
  • Ole Harbos artikler i Bibliotekspressen 2001/16 og 18

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg